Choď na obsah Choď na menu

PRIJÍMANIE DETÍ DO MŠ

 

Oznam o prijímaní žiadostí na predprimárne vzdelávanie v školskom roku 2024/2025

Riaditeľka Materskej školy, Kolískova 14, Bratislava v zmysle § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (školský zákon)  vydáva oznámenie o mieste a termíne podávania žiadostí  a podmienkach prijímania dieťaťa na predprimárne vzdelávanie pre školský rok 2024/2025.

Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy na predprimárne vzdelávanie (ďalej len žiadosť) môže zákonný zástupca dieťaťa podať elektronicky na https://mskoliskova.edupage.org/register/  

Elektronická žiadosť bude aktívna od 18. 4. 2024.

Žiadame Vás o dôsledné vyplnenie žiadosti, pretože údaje z nej budú stiahnuté do informačného systému školy (ASC agenda).  Žiadosť vyplníte online - vo svojom voľnom čase. Údaje je potrebné vypísať aj s diakritikou (mäkčene, dĺžne).  Po vyplnení všetkých údajov zadáte k odoslaniu tlačidlo- OK.

Odoslanú žiadosť si vytlačíte, podpíšete a dáte potvrdiť všeobecnému lekárovi pre deti a dorast, kde potvrdí zdravotnú spôsobilosť dieťaťa a uvedie aj údaj o povinnom očkovaní.

Ak ide o dieťa so zdravotným znevýhodnením, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa s nadaním, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie.

Žiadosť podpisujú obaja zákonní zástupcovia dieťaťa. Existujú však aj dôvody na podpísanie žiadosti len jedným zákonným zástupcom, ak:

  • zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje len jeden a predloží  so žiadosťou aj písomné vyhlásenie (Príloha 1). V tom prípade  bude rozhodnutie doručované len uvedenému zákonnému zástupcovi. Ak zákonní zástupcovia bývajú v spoločnej domácnosti, odporúčame pre efektívnu komunikáciu priložiť k žiadosti aj toto písomné vyhlásenie o doručovaní rozhodnutia len jednému zákonnému zástupcovi (príloha 1),
  • zadováženie podpisu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou. Zákonný zástupca predloží  riaditeľke školy spolu so žiadosťou čestné vyhlásenie. (Príloha 2). V tom prípade bude rozhodnutie doručované len uvedenému zákonnému zástupcovi.

Žiadosť vyplnenú a podpísanú zákonnými zástupcami  a potvrdenú všeobecným lekárom pre deti a dorast treba priniesť osobne do rúk riaditeľke, alebo ňou poverenej osobe, prípadne poslať poštou,  mailom. Zákonní zástupcovia sa budú musieť dostaviť osobne na overenie údajov v žiadosti - s občianskym preukazom a rodným listom dieťaťa. V prípade prechodného bydliska, zákonný zástupca predkladá potvrdenie o prechodnom pobyte dieťaťa.  Nezabudnite si priniesť uvedené doklady so sebou!

V výnimočnom prípade, ak zákonní zástupcovia dieťaťa nemajú možnosť vyplniť žiadosť elektronicky, môžu si papierovú žiadosť vyzdvihnúť aj osobne v materskej škole od  18.04.2024 do 30.4.2024 medzi 8-15 hod v hlavnom vstupe.

Osobné preberanie žiadostí s overovaním údajov podľa vyššie uvedených dokladov bude prebiehať v MŠ Kolískova v dňoch:

2.mája v čase 10,30-13,00 h

3. mája v čase 10,00-12,00 h

6.mája v čase 10,00-12,30 h

7. mája v čase 13,00-16,00 h

alebo po telefonickom či mailovom dohovore.

Písomným rozhodnutím o prijatí/ neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie rozhodne riaditeľka do 30.júna 2024 .

Podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie pre školský rok 2024/2025

Od 1. januára 2021 prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy upravuje § 59 a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov  (ďalej len „školský zákon“) a vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 541/2021 Z. z. o materskej škole v znení neskorších predpisov (ďalej len „vyhláška o materskej škole“).Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy je limitované kapacitnými možnosťami  materskej školy.

Podmienky prijímania zo zákona:

  • Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole (MŠ) sa všeobecne prijíma dieťa od troch rokov veku.
  • Prednostne sa podľa § 59 ods. 2 školského zákona budú prijímať deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.
  • Následne podľa § 59b školského zákona deti, ktoré majú právo na prijate na predprimárne vzdelávanie, to zn. ktoré dovŕšia štyri roky veku do 31.augusta 2024 a zákonný zástupca podal žiadosť do spádovej materskej školy podľa trvalého pobytu dieťaťa

Ostatné podmienky prijatia:

V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do MŠ Kolískova 14, v Bratislave, po prijatí všetkých detí, pre ktoré bude od školského roku 2024/2025 predprimárne vzdelávanie povinné a detí, ktoré majú právo na prijatie, budú na základe žiadosti zákonného zástupcu/zástupcu zariadenia do naplnenia kapacity MŠ Kolískova 14, v Bratislave prednostne prijímané deti:

  • s trvalým pobytom v mestskej časti Bratislava-Karlova Ves, ktorých súrodenci budú pokračovať v predprimárnom vzdelávaní aj v šk. roku 2024/2025 v MŠ Kolískova 14,  Bratislava,
  • sú s trvalým pobytom v mestskej časti Bratislava-Karlova Ves,
  • ktoré doposiaľ nie sú prijaté do inej MŠ,
  • ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné (dieťa nemá plienky a cumlík, nepije z fľaše, samostatne sa naje lyžicou, napije z pohára, používa WC, umýva si ruky, oblečie základné časti odevu, obuje sa),
  • ostatné, v závislosti od voľnej kapacity podľa veku:

- deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov

- deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky

- deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky

- deti, ktoré dovŕšia 3 roky od 1. septembra do konca kalendárneho roka.

Oznámenie MČ o zápise do MŠ na šk.rok 2024_2025.pdf

Podmienky prijatia dieťaťa_2024_2025.pdf

Spádové ulice.pdf

Príloha č.1 k žiadosti do MŠ_písomné vyhlásenie.docx

Príloha č. 2 k žiadosti do MŠ_čestné vyhlásenie.docx

V Bratislave dňa 8.4.2024                                                    Mgr. Monika Šuleková

                                                                                                        riaditeľka materskej školy

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.